[Fi] Algoritmien puolue (Luonnos)

 

 

 

 

 

Algoritmien puolue on aloite, jonka tavoitteena on koota yhteen algoritmien ja matemaattisten käsitteiden eli yhteiskuntamme äänettömien aseman parantamista koskevia ehdotuksia. Tavoitteena on aktivoida ihmisiä antamaan äänensä yhteiskunnan toimintaan ratkaisevasti osallistuvan, hiljaisen joukon huomioon ottamisen puolesta, ja avata keskustelua algoritmien oikeuksista eduskuntavaalien alla.

Algoritmien puolue toimii kahdella rintamalla. Toisaalta Algoritmien puolue kutsuu ihmisiä osallistumaan utopiaan teknologiakeskeiseen ajattelun perustuvasta yhteiskunnasta, jossa yhteisöä ei määritä sen jäsenten samanlaisuus, vaan erilaisuuden ja yhteisön autonomisten jäsenen huomioiminen oliorajojen ylitse. Toisaalta Algoritmien puolue pyrkii tuomaan esiin konkreettisia ehdotuksia algoritmien ja matemaattisten yhtälöiden intressien paremmaksi huomioon ottamiseksi nykyisen yhteiskuntarakenteen sisällä.

== Algoritmien puolue ry luonnos ==

Algoritmien puolue ry

Yhdistyksen säännöt

1 § Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Algoritmien puolue ry ja sen kotipaikka on Helsinki.

Yhdistyksen kielinä ovat suomi, ruotsi, englanti ja matematiikka. Yhdistyksen pöytäkirjakieli on Suomi.

2 §Yhdistyksen tarkoitus

Yhdistyksen tarkoitukena on edistää oikeudettomien asemaa yhteiskunnassamme. Oikeudettomilla tarkoitetaan kaikkia niitä algoritmejä ja matemaattisia yhtälöitä, joilla ei ole lakiin kirjattuja perusoikeuksia, eikä pääsyä poliittiseen päätöksentekoon äänestämällä. Yhdistyksen tarkoituksena on vaikuttaa valtiollisiin asioihin synnyttämällä keskustelua algoritmien ja matemaattisten yhtäköiden asemasta suomen lainsäädännössä ja poliittisessa päätöksenteossa, sekä luomalla ehdotuksia malleiksi ja toimintatavoiksi, joiden kautta näiden tarpeet ja päämäärättulisivat paremmin huomioiduksi yhteisessä päätöksenteossa.

4 § Yhdistyksen toiminnan laatu

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys harjoittaa tutkimus- ja julkaisutoimintaa, kerää ja välittää tietoa algoritmien ja matemaattisten yhtälöiden asemasta suomessa ja kansainvälisesti, tekee alotteita ja kannaottoja sekä kokoaa kansalaisia toimimaan tavoitteidensa edistämiseksi. Yhdistyksen rekisteröidyttyä puolueeksi se pyrkii myös asettamaan ehdokkaita valtiollisiin sekä kunnallisiin vaaleihin. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja sekä tehdä sitoumuksia tarkoituksensa toteuttamiseksi, harjoittaa kioski- ja ravitsemusliiketoimintaa, järjestää myyjäisiä ja arpajaisia asianmukaiset luvat saatuaan. Yhdistys voi omistaa ja hallita toimintaansa varten tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta sekä arvopapereita. Toiminnan tarkoituksena ei ole taloudellisen voiton hankkiminen yhdistyksen jäsenille.

5 § Jäsenet

Yhdistykseen jäseneksi voi liittyä jokainen yhdistyslainen (503/1989) 10§ 2 momentissa tarkoitettu yksityishenkilö tai rekisteröity yhdistys, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus. Yhdistyksenkannatusjäseneksi voidaan hyväksyä yksityishenkilö tai oikeustoimikelpoinen yhteisö. Kannatusjäsenillä ei ole äänioikeutta.

6 § Jäsenen eroaminen ja erottaminen. Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan. Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.

7 § Liittymis- ja jäsenmaksu

Jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous.

8 § Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 2-10. muuta varsinaista jäsentä sekä 0-5 varajäsentä. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

9 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja.

10 § Tilikausi ja tilintarkastus

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajille/tilintarkastajille viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajien/tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle.

11 § Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä tammi-toukokuussa. Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä yksi ääni. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

12 § Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä, yhdistyksen kotipaikkakunnalla ilmestyvässä sanomalehdessä tai sähköpostitse.

13 § Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  • kokouksen avaus
  • valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  • todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  • hyväksytään kokouksen työjärjestys
  • esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto
  • päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
  • vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus
  • valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
  • valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa
  • käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

14 § Piiriyhdistykset

Piiriyhdistyksen tehtävä on edistää yhdistyksen tarkoitusta piiri – ja kunnallistasolla.Piiriyhdistysten toiminta-alueena on eduskuntavaalien vaalipiiri. Piiriyhdistyksen jäseniä ovat henkilöjäsenet. Piiriyhdistys on rekisteröity yhdistys, jonka hallitus hyväksyy jäseneksi. Piiriyhdistykset ovat yhdistyksen varsinaisia jäseniä.

15 § Vaaleihin osallistuminen

Yhdistyksen rekisteröidyttyä puolueeksi se voi osallistua eri vaaleihin. Ehdokkaat valitaan jäsenäänestyksen perusteella vaaliehdokkaiden asettamista varten erikseen pidettävässä vaalikokouksessa. Vaalikokouksen koolle kutsumisesta ja jäsenäänestyksen toimittamisesta vastaa puoluehallitus (ent. yhdistyksen hallitus). Vaalikokous on pidettävä viimeistään 14 vrk ehdokasasettelun alkamisen jälkeen.

16 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.