Hevoslinja: Hevosmessut Tampere | Liveblog 5.4.2014

16:39 Junalla Helsinkiin. Otos messuista jäi pinnalliseksi. Kun ei ole myymässä tai ostamassa; ei messuilla ole paljolti tarjottavaa. Myös edustusmielessäkin anti oli niukka.. Tavoittelemieni järjestöjen lojut olivat päivällä miehittämättä.

13:34 Päätämme lähteä Pekan kanssa. Messut jäävät lopulta lyhyiksi sillä on ehdittävä 16 junaan helsinkiin

13:20 Hevosmessuilla on myynnissä monenlaisia hevoskortteja, maalauksia, keramiikkaa. Teokset myyntiin suunnattuja mutta näytillä ei ole laisinkaan nykytaidetta.

13:04 Hevoshierojan näytös on kiinnostava. Esittelijä on hevosen kokoinen. Keskustelen kengityssepän kanssa. Utelen miten pitkään kestää että taidon oppii: “Vuosia..”. Mestarilla on sällinä nuori seppä Antti jonka Jesse saattaa tuntea. Askel nykytaiteesta kengitys seppään on 1 askel.

12:17 Pekka Ruuska tuli tutustumaan Hevosmessuihin. Istumme alas ja juomme viinit (á 8€). Tunkeuduimme muuan ratsastaja perheen pöytään. Tämän isä oli saanut “tyttären harrastuksesta isän ammatin” kouluttauduttuaan hevoshierojaksi. Keskustelemme Pekan kanssa mahdollisuudesta ratsastaa ensi kesänä Stratan ympäristötaideteosten ääressä. Ympäristötaide hevosen selästä olisi hieno kokemus.. Varsinkin Agnes Deneksen “Puuvuoren” ympäristössä ratsastaminen olisi johdonmukaista.

11:33 Agri Areenalla Friisiläis esittely. Ensimmäiset maininnat rodusta on maalaustaiteen kautta. Kaikki rotua esittelevät kuvailut on “taiteellisia”. Rotuesittelyssä kuvaillaan paljon myös eläimen luonnetta. Tyylikäs oli myös viite hevosen “silmien loistoon”. Rotu on pelkkä esteettinen rajaus. Hevoshomma on outoa.. Jos ajattelee että kaikkiaan “rotu” on nuori keksintö niin koko rodullisuus teema tuntuu oudolta. Yllätys! Kun lapsityövoima kiellettiin Englannissa Setlannin ponit yleistyivät kaivoksissa. Niillä teetettiin aikaisemmin lasten tekemät työt!!

11:08 Hevoset löytyvät ohjelma-akueen kupeesta. Näytöksessä satulan sovittaminen. Nyrkkisääntönä että satulan tulisi tulla siihen mihin menisi ratsastaessa ilman satulaa. Satula välittää ratsastajan toiveet hevoselle. Ei saa olla liian takana koska jalat ei pääse liikkumaan. Satulaseppä mallintaa hevosen säkää “muotokepillä”. Satula jakaa painoa.. Kun omana ratsastusmaneerina on oikealle kallistuminen satula voi tasata tuntumaa.

10:56 Ensivaikutelma oli harhaa. Messuilla on törkeästi enemmän tilaa ja ihmisiä. Ei vielä näy hevosia.

10:46 Pirkkahalli. Ensisilmäyksellä messejen rakenne näyttää samalta kuin Helsingissä. Myös toimijat on osin samoja. Sama Horze, samat metrilakut. Takalaidalla näkyy kenttä jossa on nouseva katsomo. Se on kiinnostava.

10:12 Tampere. Sää on hyvä ja bussi 1 vie Pirkkahallille. On vaikea arvioida onko pysäkillä myös muita Hevosmessuille suuntaavia. Yhdellä tytöllä on nahka/fleese huppari, joka vois sopia ratsastus-sceneen mutta muuten on mahdotonta arvata ketkä om hevosihmisiä. Yritän salakuunnella ihmisiä bussissa.. Mies takana utelee miksi bussi on niin täynnä. “Ne on menossa Hevosmessuille” kuuluu vastaus.

8:15 Juna IC 165. Messut.. Mistä se nimi tulee? Wikipedian mukaan tapa on valistuksen ajoilta 1700 ja sen perustana on kirkollisren tapahtumien aikana järjestetyt markkinat. Artikkeli kertoo että messuja on käyty järjestämään säännöllisten markkinoiden käydessä harvemmiksi. Messut on eri aloja yhdistävä tilapäinen foorumi. Pitänee jatkossa yrittää sotkea pakkaa ja käydä esittelemään Hevoslinjaa messuille.

7:45 Pasilan juna-asema. Matka kohti Tamperetta alkaa. Kohteena messuhalli ja Hevosmessut. “Suomen suurin” hevosalan tapahtuma. Tätä sivua päivitetään päivän mittaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *