Seli-seli seppele: Lauttasaaressa konservoiden

Jesse vietti päivän Lauttasaaressa konservoiden “Poika vapaalla” maalausta.

Maalausta lienee käytetty aikanaan kiertopalkintona jota esim. koulun hiihtokilpailuvoittajat ovat vaihtaneet keskenään. Työn takaa löytyy tekstejä, jotka ajoittavat maalauksen vuoteen 1933. Jesse nappasi pahasti vaurioituneen maalauksen mukaansa saaristoon, puhdisti sen pinnan ja päivitti näkymän öljyväreillä… Taustalle hahmoittui Jätkäsaaren rakennustyömaat. Myös veneen malli vaihtui. Kangas pingotettiin uudelleen.

“Poika vapaalla” on nyt kytketty pariksi vanhalle koulun vanhalle lukujärjestykselle. Kehykset on kiinnitetty toisiinsa vanerilevyllä, joka vahvistaa vesivaurioisia kehyksiä. Samassa rytäkässä korvattiin myös kehyksen rikkonainen lasi. Kuvaparissa vertautuvat koulutyönarki ja vapaa-aika: Noudattamalla lukujärjestystä ansaitaan vapaa-aikaa. Päivitetty maalaus on kertoo tarinan nykyaikaisen version.. Oli lukujärjestys mikä hyvänsä ei vapaa-aikaa suoda.

Vaikkei äkkiseltään huomaa on myös lukujärjestys uudistettu.. Alkuperäinen lukujärjestys oli kirjoitettu tussilla, jonkun lehden tai julkaisun liitteenä olleelle lukujärjestys pohjalle. Vuoden 1946 lukujärjestys skannattiin ja siitä piirrettiin tarkka kopio käyttäen taiteilijalaatuisia materiaaleja..

Kehyksissä tällähetkellä oleva lukujärjestys on siis 1:1 kopio alkuperäisestä.. Se on piirretty happovapaalle lumppupaperille musteella ja väritetty akvarelleilla. Uusiksi piirretty lukujärjestys on suojattu asianmukaisella passepartoutilla. Korkealaatuisten materiaalien ansiosta se tulee säilymään samanlaisena yli 500 vuotta. Ajatellen, että kehys säilyy ehjänä ja työtä säilytetään kuivissa olosuhteissa ihmiset voivat nähdä aikataulun vielä vuonna 2513.

Materiaalit, joita kopiossa on käytetty ovat siis parempia kuin alkuperäiset.. (Varmuuden vuoksi myös alkuperäinen lukujärjestys on kätketty kehyksien taakse). Olemme Ore.e Refineriesin ominaisuudessa tehneet vastaavia yli-realistisia jäljennöksiä myös monista muista asiakirjoista. Kutsumme prosessia “Epädigitoimiseksi”.

Epädigitointi palvelu  (eli D2T – Digital-to-Tangiable) on taiteilijan johtama toimitustyö, jonka myötä valikoidut aineisto piirretään taiteilijan toimesta 1:1 korkealaatuiselle pohjusteille. Käytettävät raaka-aineet ovat samoja, joita keski-aikaisissa käsikirjoituksissa on käytetty. Käsityönä valmistettu yli-realistinen jäljennös on arvokkain tapa säilöä koulun historiaa. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *