Teksti on kirjoitettu Akaalla toteutettavan Näkymä 2009 ympäristötaidenäyttelyn taiteilijoiden tarpeisiin.
Näkymä on erityinen taidetapahtuma, sillä se avoin kaikille halukkaille. Osallistujat ovat kokoontuneet yhteen jakaen teosideoita sekä keskustellakseen niihin liittyvistä ajankohtaisista asioista. Avoin ilmottautuminen on tuonut yhteen monipuolisen joukon akaalaisia sekä ulkopaikkakuntalaisia, jotka saavat nyt äänensä kuuluviin julkisessa tilassa. Heitä yhdistää halu tuoda esille mielipiteitään sekä taitojaan ja osallistua taideteoksilla julkiseen keskusteluun. Akaalaisen yhteisön tarpeista syntynyt Näkymä vastaa osaltaan pirkanmaalaiseen ja kansalliseen itseilmaisun tarpeeseemme.
Mielipiteiden esittäminen vaatii ennenkaikkea VOIMAA. Vielä vaativammaksiitsensä ilmaisemisen ja mielipiteiden jakamisen tekee julkisessa tilassa työskenteleminen. Näkymään osallistuvat taiteilijat ovat käyttäneet voimaa irtautuakseen tottumuksistaan, uudellen arvioidakseen luuloja itsestään, akaalaisuudesta ja elinympäristöstään. Toivon, että Näkymä mahdollistaa tämän irtioton myös yleisölleen. Lisäksi näyttely antaa meille kaikille mahdollisuuden tarkastella tapoja, jolla kanavoimme itseilmaisuamme.
Tänä vuonna Näkymään osallistuu 27 taiteilijaa 20 teoksen voimin. Osallistumisinnon merkittävin vaikutin on tapahtuman perinteikkyys. Olen itse tutustunut Näkymän seitsemän vuotiseen historiaan ensikädessä siitä kerrottujen tarinoiden kautta. Paikallisille yleisöille on jäänyt mieleen yksityiskohtia menneiden vuosien töistä ja näyttelyihin liittyneistä tapahtumista. Edellisvuosien näyttelyt vaikuttavat siihen, miten tänä vuonna nähtävät teokset tulevat tulkituiksi. Lopulta tämän vuoden työt, tempaukset ja performanssit sulautuvat osaksi paikallista muistia.
Olen työskennellyt ryhmän kanssa koko kevään ja palkitsevinta on ollut seurata miten eri taustoista taidekenttälle hakeutuneet ihmiset ovat sovittaneet ideoitaan ympäristötaidenäyttelyyn sopiviksi. Valmistelutyö on haastanut osallistujat ajattelemaan työskentelyään paikkasidonnaisen taiteen näkökulmasta. Tästä on seurauksena, että nyt esitettävät työt tulevat parhaiten ymmärretyksi juuri niissä paikoissa, joihin ne on pystytetty juuri tässä ajassa. Moni työ käsittelee Akaan seutua yksilöhistorian tasolla ja teoksista on luettavissa taiteilijoiden muistoja ja kokemuksia elinympäristöstään. Näyttely ilmentää sekä kommentoi paikallista arvomaailmaa.
Näyttelyterveisin kuraattori
Eero Yli-Vakkuri