[Fi] Taiteilijasukupolvi kauppaa

Tutustuin kuvanveistäjä Johannes Takasen taiteeseen valmistaessamme Ore.e Jalostamoiden toimin, Seli-seli seppele teosta Akaan lukioon 2013. Projektiin liittyi myös Topi Äikäs, jonka avuilla valoimme 1:1 kopion Takasen 1885 valauttamasta J.V Snellmannin rintakuvasta. Versiomme on tehty betonista ja loimme valtionpäämiehen lakeen ontelon palvelemaan kukkaruukkuna.

Kopiointityössä käytettiin Kuopion keskustorille tehdyn pronssiveistoksen kipsiversiota. Kopioiden jälleenmyyntioikeudet taitelija oli aikanaan luovuttanut C. Lenngrenille. Työn lomassa arvuuttelin saattoiko Takainen aavistaa minkälainen tulevaisuus valtiomiehen rintakuvalla oli.

Aikansa taiteilijoiden tapaan Takainen oli varmasti kopioinut antiikin veistoksista. Klassikoiden mallintaminen kuuluu edelleen taiteen oppimisen periaatteisiin. Veistäessään J.V Snellmanin rintakuvaa Takainen saattoi jopa toivoa että myös tämän teosta versioitaisiin edelleen. Toiston kautta teos saattaisi lunastaa statuksen klassikona.

Kopioilla oli markkinat.. Kun vaurastuvat suomalaiset halusivat liittää itsensä historiallisiin merkkitapahtumiin ja henkilöihin, nämä ostivat versioita julkiseen tilaan ja laitoksiin tehdyistä taideteoksista (Nykyään tyydytään pienempiin postikortteihin). Aikanaan kopioita valmistivat mm. taideopiskelijat, jotka rahoittivat kaupalla opintojaan.

Takanen työskentely loi edellytyksiä sille, että yli kolmihenkinen taiteilijaryhmä sai särvintä leivänpäälle sata vuotta myöhemmin. Taiteilijan teos muodosti ympärilleen talousjärjestelyn, joka huomioi tulevat taiteilijasukupolvet.

Rintakuvan kanssa puuhaaminen on vaikuttanut tapaan jolla tarkastelen rakennettua ympäristöä. Osa kaupunkirakenteista on suunniteltu korjattaviksi ja kunnostettaviksi, toiset on suunniteltu vaihdettaviksi.

Esimerkiksi lasin käyttö arkkitehtuurissa lukee sisäänsä hartaan unelman, että lasia valmistavia tehtaita tulee olemaan saavutettavissamme ikuisesti. Elementit voidaan rikkoituessaan ainoastaan vaihtaa. Päinvastaisesti tiili suhtautuu tulevaisuuteen humoristisemmin. Talon rapistuttua osat voidaan käyttää seuraavassa pytingissä.

Samassa valossa on vain ajan kysymys kun kaupunkien prossiveistoksia aletaan taas valaa rahan tarpeessa. Tästä on merkkejä. Betoni paljastuukin taktiseksi materiaaliksii.. Sen uudelleenkäyttö on vaikeaa ja kestävyys pääsääntöisesti hyvää.