Tehtävät 1&2#: “Akaalaisen arvoperspektiivin tunnistaminen”.
Edellisessä kirjoituksessa esittelimme ensimmäisen luonnoksen Toijalan yhteiskoulun ja Akaan lukion pääportaikkoon suunnittelemastamme taideteoksesta. Tässä vielä kimmoke miten teokseen kuuluvia, päällekkäin aseteltuja kuvapareja voi tulkita. Alimpana löytyvät harjoitukset on suoritetaan osana Akaan lukion KU2 ryhmän kuvaamataidon opetusta (4.3-6.3.2013).
Arvoperspektiivi "on kuvaustapa, jossa henkilöiden koko kuvapinnalla on suhteessa heidän sosiaaliseen, poliittiseen tai uskonnolliseen asemaansa. Hallitsija kuvataan suurempana kuin alamaiset, yleensäkin tärkeät henkilöt kuvataan suhteessa kookkaampana kuin ympäristö“ (Wikipedia)
Arvoperspektiivi esitetään usein vanhanaikaisena tapana, jota käytettiin muinaisten yhteiskuntien valtahierarkioiden pönkittämiseksi. On kuitenkin edelleen yleistä esittää hallinnon kannalta tärkeämmät asiat isommalla. Kaupunkien ulkomainonnasta löytyy tästä paljon esimerkkejä. Tämän päivän New Yorkin Time Square aukiota ja muinaisen egyptin Edfu temppelin aluetta koristavat ylisuuret sankarihahmot. Molempien tilojen pinnoille on myös kirjoitettu merkittävien vaikuttajien sukunimiä ja aikalaisten arvoja ilmentäviä iskulauseita. Arvoperspektiivi vinkkelistä kaupunkien välillä ei vaikuta olevan juurikaan eroa.
Toisen nykyaikaisen esimerkin arvoperspektiivin käytöstä antavat elokuvajulisteet. Tehdessä myyntityötä syvyysvaikutelmasta ei tarvitse murehtia. Päähenkilöt ja keskeisimmät tapahtumat voidaan kuvantaa vaikka päällekkäisinä kerroksina. Esimerkin "Star Wars” julisteessa sivuosien näyttelijät muodostavat keon, joka päälle sankarin pärstä on kohotettu. Sommittelulla pyritään ohjaamaan katsojan huomiota. Esimerkin elokuvaa yritetään myydä taistelukohtauksilla ja dramaattisilla näyttelijäsuorituksilla.
Samoja johdattelevia käytäntöjä harjoittavat myös päivälehtien looppi graafikot. Esimerkin “Ilta-Sanomien” etusivun tärkeimpänä arvona näyttäytyy positiivisuus, jonka avulla “kalvavat asiat” (työttömyys) voidaan näemmä ylittää. Kaikkiaan lööppien voidaan tulkita kuvantavan valtakunnallisten lehtimedioiden arvoja.
Niin’ikään kaupunkien asemakaavoja ja arkkitehtuuria voidaan tarkastella arvoperspektiivisestä näkökulmasta.. Sovellutuksia on lukuisia. Aiheesta lisää etälukion sivuilla. Alta löytyvät harjoitukset on suoritetaan osana Akaan lukion KU2 ryhmän kuvaamataidon opetusta (4.3-6.3.2013).
Tehtävä 1#. Läpinäkyvälle kalvolle on tulostettu kolmen eri Toijalan yhteiskoulun rehtorin kuvat. Hahmot on erotettu taustoistaan. Teippaa kalvo paperille ja luo hahmolle uusi tausta. Tee kokonaisuudesta elokuvajuliste. Materiaaleina lehtileikeet, sakset, liima ja kynät. Työskentely pareissa tai pienissä ryhmissä.
Tehtävä 2#. Mitä merkkejä arvoperspektiivistä löydät koulupäiväsi tai koulumatkasi varrelta? Etsi esimerkki, jossa näkyy mielestäsi Akaalainen arvoperspektiivi. Ota näistä valokuvia tai tee muistiin panoja tekstillä. Varaudu esittelemään huomiosi (5.3). Lähetä ajatuksia sähköpostilla Eerolle eero(äät)storijapan.net (korvaa “äät” @ merkillä). Palautteeen voi lähettää myös verkossa.