Edit (31.8)
Alla kuvattu kaava reitin suunnittelussa pitää aika tarkasti paikkansa mutta lopulta toimivan .gpx tiedoston luomisessa käytettiin myös GPSBabel ohjelmaa. Reitin piirtämis menetelmä: yournavigation.org (Reittien piirtäminen, export to .gpx) -> gpsvisualiser (tiedostomuunnos, .gpx-to-.kml) -> Google Maps Engine (reitin trimmaus, export to .kml) – GPSBabel (.kml-to-.gpx siten että OPTIONS välilehdeltä valittuna: “create waypoints from geocahce log entries”) -> mapbbcode.org (yksinkertaisti .gpx tiedot, export .gpx) -> umap.openstreetmap.fr (Mahdollistaa reitin upottamisen iframella ja tarkastelun)
Juhannuksen kunniaksi julkaisemme ensimmäiset luonnokset Hevoslinja HKI-TKU-HKI reitistä. Kuvassa näkyy kaksi vaihtoehtoa. Yläteitse Salon kautta matkaa kertyisi n. 210km ja vaihtoehtoisesti Tammisaaren kautta 240km. Molemmat reitit myötäilevat historiallista Suurta Rantatietä n. 25% osuudelta (Nykyään teistö tunnetaan myös Kuninkaantienä).
Suurta Rantatietä kulkevien osuuksien luomisessa hyödynnettiin Tapio Salmisen toimittaman “Suuri Rantatie – Stora Strandvägen” (Tielaitos, 1993) kirjan karttoja, jotka on toimitettu teistöstä tehdyn arkeologisen inventaarion pohjalta. Kun olemme arvioineet kumpaa reittiä kannattaa käyttää, käymme tiedustelemassa ne autolla kartoittaen potentiaaliset tallipaikat ja laitumet.
Keski-Euroopassa maastoratsastusreitistöjen suunnittelu vaikuttaa olevan paljon helpompaa kuin Suomessa. Saksasta käsin koordinoitu wanderreitkarte.de luo maastoratsastusreitistöjä automaattisesti. Verkkosovellutus huomioi ratsastamista koskevat rajoitukset, hevosen kunnon sekä liikenteensitokyvyn. Palveluun voi syöttää vaikka kaupungit Berliini ja Pariisi, jonka jälkeen se laskee sopivimman ratsastusreitin kaupunkien välille. Ohjelma kattaa koko keski-europan, pohjoisena rajanaan Tanska. Myös Englantilainen routino.org huomioi ratsastajajien tarpeita.
Suomessa vastaavia palveluita on ollut vaikea löytää. Maastoratsastus liittyy Suomessa perinteisesti virkistäytymistoimintaa eikä sitä olla huomioitu liikennereitistöpalveluita suunnitellessa.
Hevoslinja reitin luonnostelussa etsittiin mahdollisimman rauhallisia teitä ja työssä käytettiin ilmaisia ohjelmia ja avoimia karttatietokantoja. Hyödyllisin resulssi oli openstreetmap.org:in (OSM) tiekartastot. Reittien suunnittelussa käytettiin yournavigation.org palvelua, joka laskee lyhimpiä kulkureittejä määrättyjen pisteiden välillä. (OSMsän kautta löytyy myös muita työkaluja reitistöjen luomiseen).
Yournavigation kirjasi reitin gps-navigaattoreihin yhteensopivana .gpx tiedostona. Tiedostoa jouduttiin muuntelemaan yhteensopivaksi eri ohjelmien kanssa gpsvisualizer.com palvelulla.
Reitin arvioinnissa hyödynnettiin myös Maamittauslaitoksen avoimiksi julkaisemia maastokarttoja. Maastokartat löytyvät mm. kansalaisen.karttapaikka.fi sivustolta. Palvelun löytää vaatimattomat kylätiet OSMmää paremmin. Lisäksi reitin varrelta löytyvät retkeilymajat ja luonnonsuojelukohteet on mahdollista huomioida.
Ainoa maksullinen ohjelma jota reitin luomisessa ja tarkistamiseesa on käytetty on karttaselain.fi, joka mahdollisti .gpx tiedoston piirtämisen suoraan Maamittauslaitoksen kartastojen päälle. Tätä työkalua tullaan hyödyntänään myös tiedustelureissulla. Lisäksi luonnostelussa on käytetty Google Earth ohjelmaa, jonka avulla reitit voi jakaa tarkasteluun Googlen kartoissa.
Alla reitistöt tutkittaviksi. Otamme mielellämme vastaan palautetta suunnitelmista!
LUONNOS: Hevoslinja Tammisaaren kautta
LUONNOS: Hevoslinja Salon kautta
Etsittäessä Hevoslinjalle vertailukohtia löytyi myös motoristiksi tunnustautuvan herra Puputtinin tekemä “Kuninkaantien gps kartoitus”, jonka herra ystävällisesti jakoi verkkosivuillaan. Myös pyöräilyä harrastavan Timo Wn luoma ja verkossa jakama gps reitistö oli hyödyllinen lisäapu. Datan ansiosta Hevoslinja reitin istuvuutta Suuren Rantatien historiaaliseen teistöön oli helppo varmistaa.
Ohessa video joka esittää reitin ylilentona Salon kautta. Video on tehty Google Earth sovellutuksella. Ylilennontoa seuraamalla voi helposti tutustua haasteisiin joita matkalla tulee olemaan. Espoon aluellaa joudutaan kulkemaan pitkiä etäisyyksiä suhteessa kevyenliikenteen väyliin ja Salon jälkeen hiljaisin tie on “2351”, jota kuljettaessa voidaan välttää moottoritie.