Hevoslinja: Bloomsday taidekierros

Tuntematon kaupunki ry järjesti eilen Bloomsday taidekierroksen Helsingissä ja yeisö kiersi kaupunkia James Joycen Odysseus-kirjan hengessä. Taiteilija Raita Virkkunen osallistui tapahtumaan ohjaamalla Nestor esityksen Cygnaeuksen koululla. Paikalle pyörähti taideyleisön lisäksi päiväkodin lapsia.

Esityksen aikana dosentti Toivottu Poika ja Lare nauttivat heinää ja yleisön huomiota koulun pihassa. Teos viittasi Odysseus kirjan samannimiseen lukuu, jonka tapahtumat sijoittuvat yht’aikaisesti Homeroksen seikkailujen saarelle, jossa hevoset laiduntavat sekä kirjan toisen päähenkilön todellisuuteen Dublinilaisen koulun opettajana. Esitys oli siis klassisen intertekstuaalinen.

Toimin Virkkusen assarina, auttaen hevosten lastaamisessa ja toiminnassa koulun pihalla. Tilanne oli opettavainen ja ensimmäinen kerta kun työskentelin hevosten kanssa kaupungialueella. Kuljetuksen valmistelu oli rivakkaa mutta paikanpäällä koulunpihassa hevoset olivat rentoja ja keskittyneitä. Päästyään takaisin laitumelle Eerk talleille eläimet olivat virittyneen oloisia. Kokemus oli varmasti mukavaa vaihtelua jo rutinoituneisiin päiväohjelmiin.

Oli kiinnostavaa seurata miten yleisö reagoi hevosiin.. Paikalla oli vanhempaa yleisöä, jolle kohtaaminen oli elämän ensimmäinen. Näin ensimmäistä kertaa miten varovaisesti ihmiset toimivat pelätessään hevosia. Muutamat koskivat näitä etäältä pitäen kädet ojennettuina ja keskittyivät sitten napsimaan kuvia etäältä. Oli liikutavaa muistella omia ujoja ensikosketuksia hevosiin puoli vuotta sitten.

Ennen elokuulle ajoitettua TKU-HKI-TKU matkaa tulemme viemään Toivotun Pojan kaupunkiseikkailulle Helsinkiin. Virkkusen esityksen seuraaminen antoi kannustavaa osviittaa miten eläimen kanssa voi toimia ydinkeskusta-alueella.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *