Seli-seli seppele: Akaan tunnelmointia

Eero: Akaan tunnelmointia.

Kuvat on otettu tutustumismatkalla Akaaseen 12.10.2012. Kuvasin 10 kiinnostavinta monumenttia, rakennusta tai ilmiötä kävellessenä juna-asemalta koululle. Kulmat on minulle tutut vuosien takaa kun toimin Näkymä ympäristötaidetapahtuman kuraattorina mutta Jesse ei ole tainnut käydä Akaalla aikaisemmin.

Pekka Ruuska on tehnyt koululle ehdotuksen, että me valmistettaisiin Jessen kanssa (Ore.e Jalostamoiden ominaisuudessa) koululle julkinen taideteos. Tänään oli ensimmäinen teosta vakavasti pohjustava visiitti ja kävimme projektin tavoitteita läpi yhdessä lukion rehtori Tuovi Ronkaisen ja yhteiskoulun rehtorin Jukka Oksan kanssa. Ensimmäisen kerran tapasin Tuovin ja Jukan koulun remontin jälkeisessä vihkijäisjuhlassa (josta video alla).

Vihkiäisjuhla visiitin myötä kävi selväksi että koulunkäynti Akaalla on muutosten ikeessä.. Uusia valtakunnallisia opetus-suunnitelmia laaditaan ja odotukset remontin myötä tehdyistä investoinneista ovat kovat. Miltei jokaisessa luokassa on videotykki, äly-liitutaulu ja lukiolaiset saavat kuulemma ensivuonna panttia vastaan tabletti-tietokoneet.. Opettajat ovat kovilla tekniikan kanssa pledratessaan. Oppimisen käsite on muuttunut.

Kaikessa tässä mylläkässä on mainiota että koululla on halu investoida taideteokseen. Rahat työn toteuttamiseen on kerätty remontin yhteydessä toteutetun huutokaupan myötä. Huutokaupassa myytiin pois koulun vanhentunutta opetuskalustoa. Näillä tulolla pyritään luomaan oppilaille taiteellisesti ja kulttuurillisesti värikäs opiskeluympäristö. Tämä on erittäin haastava ja kunniakas tehtävä. Jottei taideteos jää pinnalliseksi koristeeksi työ vaatii osallistumista koulutyön arkeen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *