[Fi] Tiedote: “Mark Pezinger toimii molempiin suuntiin – Esityksestä julkaisuksi”

Parinviikon päästä avautuu Centre de Documentationissa, Marseillessa taiteilijakirjakustantamo Mark Pezinger Verlagin kokoama näyttely: Mark Pezinger toimii molempiin suuntiin – Esityksestä julkaisuksi. Suomesta näyttelyssä on mukana myös Mikko Kuorinki. Kaikkiaan mukana on kuutisentoista taiteilijaa. Lehdistölle tarkoitetussa tiedotepaketissa on 16 sivua (ja se on saatavilla kahdella kielellä). Hulppeaa! Yksi näyttelyn hauskimmista kirjoista on David Sherryn 700 gramman kivikirja Performance (2013). Pitää ehdottaa että teos käännettäisiin myös suomeksi. Helsingin kirjastolta löytyy jo sievä kokoelma taiteilijakirjoja.

Kirjat, artikkeli, uutiset ja muut tekstit voidaan ymmärtää käsikirjoituksiksi jotka vaikuttavat siihen miten toimimme sosiaalisesti. Esimerkiksi koulukirjoista omaksumamme tiedon vaikutuksesta harjaannumme ajattelemaan kuten sen kirjoittajat ja lopulta saatamme alkaa käyttäytyä näiden ehdottamien mallien mukaan. Tälläistä saattaa kutsua performatiivisuudeksi. Ajatuksen on tehnyt tunnetuksi filosofi ja feminismin teoreetikko Judith Butler. Näyttely korostaa (tekstin) julkaisemisen sekä (sosiaalisen) esiintymisen vuorosuhdetta. Kun alamme toimia kielellisten sopimusten mukaan luomme maailmaa käsitystemme mukaan.

Näyttelyn teeman voi lukea monin tavoin. Sherryn kivikirjaa voi käyttää vaikka lyömäaseena.

Oma ponnistukseni näyttelyssä on väännelmä FRAMERiin kirjoittamastani jutusta Paying the Bill without Money (2011). Kokosin vanhan tekstin A6 kokoiseksi taiteilijakirjaksi, jonka kuvituksena käytin Marimekon Hetkiä-kuosin tyyliin käsiteltyjä valokuvia. Juttu kertoo kuinka vein ystäväni syömään Helsinkiläiseen ravintolaan ja yritin korvata ateriointimme lahjoittamalla ravintolalle taideteoksen. Kirjan nimi on GASTROECONOMY – Creative Recipes from Finland (Siihen sisältyy myös pari reseptiä). Opus on ladattavissa ilmaiseksi verkosta: http://www.markpezinger.de/vakkuri.html#1

Kokoamiseen tarvitaan printteri, nitoja ja paperiveitsi. Asiakirja on tulostettava kaksipuolisena, taiteltava ohjeiden mukaan ja nidottava keskeltä. Tämän jälkeen arkit voi irrottaa toisistaan leikkaamalla. Kuvalliset ohjeet ovat mukana tiedostossa. Asiakirjan saa ladattua:

20140224_gastroeconomy_eero-yli-vakkuri_c_a4-print-ready-for-a6_148x105mm_e-1-a_framer-magazine-to-booklet_doc.pdf

Lisätietoja Mark Pezinger Verlag taidekirjakustantamosta Facebookissa. Jäsenistöön kuuluu Thomas Geiger johon tutustuin Tallinnan taideakatemiassa. Geiger keksi pari vuotta sitten hauskan vertaisrahoitus parodian. Tämä alkoi myydä eurolla sarjanumeroituja paperilappusia, jotka oli otsikoitu tekstillä “Haluan miljonääriksi”. Taiteilijan tavoite oli kerätä näiden myynnillä miljoona euroa. Kesällä 2013 tämä hakkeroi omaa järjestelmäänsä pyytämällä taiteilija ystäviään nostamaan lappujen hintaa, liittämällä niihin omaa taidettaan. Näin syntyi “Happy birthday millionaire” juhlajulkaisu sarja, jonka innoittamana myös Gastroeconomy kehittyi.

FRAMER-lehteä julkaistiin aikanaan kaksi numeroa. Kirjoitin molempiin “Eeros Error” kolumnit. Lehden paikan on lunastanut sittemmin FAT eli Finnish Art Today. Molempien julkaisujen takaa löytyy Kasino Creative Studio. FATtia saa tilattua ja FRAMERit löytyy vielä verkosta: Framer vol. 1 ja vol. 2.