Hevoslinja: Aniharva hevonen pystyy tähän

Turun asfaltticowboy Heikki Mikola käy sillointällöin torilla syömässä jäätelöä suomenhevosensa Kullannupun kanssa. Kuumana päivänä Nupulle maistuvat myös suolaiset ranskalaiset Hesen ajokaistalta. Aurajoen ulkoilualueet vievät ratsukon suoraan kaupungin ytimeen ja ohikulkijat ovat tottuneet kaksikkoon. Kaupunkiratsastaminen ei ole pystymetsästä suositeltavaa. Se edellyttää hyviä ratsastustaitoja ja kylmähermoista hevosta.

Matka kohti kaupunkia alkoi kun Mikolan vanha hoitohevonen Arska oli loukannut jalkansa. Eläin piti kävelyttää kuntoon ja parhaat maastot taluttamiseen olivat joenvarren auratut ja valaistut polut. Näin Arska tutustui vähitellen kaupunkiin ja viihtyi matkoilla hyvin. Kun Mikola tutustui Kullannuppuun kuusi vuotta sitten hän vei hevosen uteliaisuuttaan joenrantaa kohden.. Yllätykseksi eläin vaikutti kiinnostuneelta, joten Mikola ja Nuppu ottavat tavaksi piipahtaa joenrannassa pikkulenkeillä ratsastusten päätteeksi.

Alkuun mies ja hevonen hipsivät lähisillan yli syömässä heinää. Totuttautuminen kaupunkimaastoon on edennyt tästä pienissä erissä ja vienyt kuusi vuotta. Mikolan tavoitteena ei ole ollut kouluttaa hevosta kaupunkiratsuksi. Yhteiset reitit ja rutiinit kaupingilla toimimiseen ovat kehittyneet hiljalleen. Kaupungilla Nuppu pääsee laiduntamaan tarhakavereitaan aikaisemmin. Lämminvesijohtolinjat sulattavat lumet ja ruoho alkaa kasvaa jo lopputalvesta.

Hevosella on käytössä lyöntihokit, rungoton satula ja yksinkertaiset kuolaimet. Hämärillä joka jalassa heijastin, päässä valkoinen otsalamppu ja satulassa punainen takavalo sekä oikeassa jalustimessa vihreä ja vasemmassa punainen valo. Alunalkaen innostus hevosiin syttyi tyttärien harrastuksen kautta ja Mikolan pohjataidot ovat kouluratsastuksen puolelta. Ajan saatossa mies on jalostunut hevosalan monitoimijaksi, osallistuen mm. matkaratsastuskilpailuihin ja toimien estekilpailu tuomarina.

Mikolan kokemuksista ja kertomuksista oli hyötyä suunniteltaessa mennä viikonlopun etappi 1# ratsastusta. Varsinkin Espoonlahden läpi ratsastaminen tuntui helpolta kun oli todistanut Nupun toimivan suvereenisti kaupunkimaastossa. Meidän etuna oli myös varhainen lähtö (05:00), joka takasi ettei tiellä juuri ollut muita liikkujia.

Linkkejä: Mikola Facebookissa, Turun Sanomissa ja lisää kuvia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *