Pietari läksi kanssani ratsastuksen alkeiskursseille Kaarelan ratsastustalle. Olemme ryhmämme vanhimmat ratsastajat. Oli täysikuu kun nousimme ratsatimme Malminkartanossa, Mätäjoen ja Jätemäen katveeseen kätketyillä ratsatustalleilla.
Tallit sijaitsevat joen mutkassa kaukana juna-asemalta. Leikin samoissa metsissä lapsena kun asuin radan varrella Parivaljakontiellä. Maltsu on tyypillinen lähiö, joka huomioidaan mediassa vain kun jotain ikävää tapahtuu. Ympäristö on vehmasta. Kuulemma vielä -70 luvulla Maltsuun junaillessa saattoi nähdä lehmiä ja traktoreita.
Harjoittelu oli vaikeaa sillä pakkasta oli reilusti yli -10 astetta. Sormet jäätyivät ja tuntuma hevosesta jäi heikoksi. Harjoittelimme pysähtymistä, kääntymistä ja hevosen taluttamista. Kääntymisiä ja pysähdyksiä säädeltiin (maneesin) aidatun ratsastuskentän laidoilla olevilla kirjain merkeillä.
Viimekerran vaellusratsastusten sijaan painopiste oli pienissä painopisteen muutoksissa ja ryhdissä. Hevosen äärellä pitää hengittää rauhallisesti. Satulassa täytyy oppia tunnistamaan oman kehonsa painopisteet. Olkapäiden, lantion ja nilkkojen on oltava samassa linjassa. Tuli mieleen, että ratsastaminen on Taijin kaltaista kehon ja mielen hallintaa edistävää harjoittelua. Samaa ryhdikästä seisontaa käytetään taiji lisäksi joidenkin kontakti-improvisaatio harjoitteiden alkuasuntona.
Kun kääntää hevosta pitää itse katsoa siihen suuntaa mihin haluaa mennä.. Katseen myötä ratsastajan keho jännittyy jolloin hevonen ymmärtää paremmin mitä siltä pyydetään.
Taiji ja ratsastus ovat kiinnostava vertailukohta. Hevosen kanssa työskentely tapahtuu näemmä pitkälti eläimen vasemmalta puolelta. Perinne on lähtöisin antiikin sota-ajoista. Pysyessä ratsun vasemmalla puolella tätä voi suojatan kilvellä, jota pidettiin vasemassa kädessä ja vyötäröllä oleva miekka nousee mukana paremmin noustessa ratsaille vasemmalta puolelta (Käytäntö on näemmä vakiintunut jo 400eaa. Aiheesta saattaa löytyä sisää tietoja Xenophonin Hevostaito opuksesta, johon olen tutustumassa). Yhtälailla; Taijin eri liikesarjat pohjaavat vanhaan taistelulaijiin – Käsien rauhalliset ojennukset ovat torjuntasarjoja.