Hevoslinja: Toivottu Poika on myyty Etelä-Espoon ratsastuskoululle

Suomenhevonen Toivottu Poika oli Hevoslinja -projektin tärkein hevoskontakti ja tämän varmuus liikennöidyillä teistöillä mahdollisti Turun ja Helsingin välisen ratsastusperformanssin. Hevoskaupoille ajauduttiin kun ratsastusperformanssia varten ei löytynyt sopivaa vuokrahevosta. Ostopäätöstä helpotti tieto hevosen elinkaarikaaresta. Etelä-Espoon ratsutallien Anna Sulin tuntee eläimen geenejä myöten, sillä on ratsastanut sen emällä. Sulinin hoteisissa Poika käy työhön kouluratsuna. Kuusivuotias ruuna on oppimassa kilpataitoja ja sillä on edessään lupaava ura. Eläkepäiviään hevonen pääsee lopulta viettämään kasvutilalleen pohjoiseen. Osallistuminen Hevoslinja -projektiin oli lyhyt syrjähyppy joka parhaimmillaan virkisti eläimen arkea.

Toivottu Poika on tiettävästi ensimmäinen apurahalla hankittu ja pidetty hevonen.

Suhde ei täysin katkea vaan muutuu omistussuhteesta hoitosuhteeksi. Lisäksi osa kauppahinnasta on katettu ratsastustunneilla ja näin ryhmä voi jatkaa ratsastustaitojen kehittämistä. Alla Pojan hoitokalenteri johon on merkitty valtaosa hevosen kanssa tehdyistä harjoituksista ja hoidoista. Kalenterista hahmottuu minkälainen aikataulutus ponnistus hevosen hoitaminen on ollut ensi-hevosenomistajille. Oma lukunsa on eläimen aiheuttamat kustannukset. Varusteisiin ja tallipaikkaan saatiin kulutettua 5807,70€. Hevosesta luopuminen ei ainakaan vielä tunnu kovin pahalta – Siihen on valmistauduttu alusta alkaen.

23.Huhti. Toivotun Pojan ensitapaaminen

2.Touko. Toivottu Poika saapuu

Toivottu Poika saapuu Espooseen ja majoittuu Etelä-Espoon Ratsastustalleille (http://www.eerk.fi). Eläinlääkäri katsastaa hevosen ja antaa ostoa puoltavan lausunnon. Järjestely tapahtuu vapun alla aavistuksen varkain ja saadaan tietää hevosen saapumisesta vasta myöhemmin.

5.Touko. Toivottu Poika hoito / Hanna ja Pietari 16:30-20:30

6.Touko. Toivotun Pojan kaupat Espoossa 13:30-14:30

Toivottu Poika siirtyy virallisesti Eeron nimiin. 18-19:00 Hanna & Pietsu ratsastaa  

7.Touko. Hanna liikuttaa 16:30-20:30

Talutus 45min

8.Touko. Kengistys, raspaus, rokotus (Eero mukana) 10-12:00

Hevonen kengitettiin. Jalat ovat hyvässä kunnossa prosessi dokumentoitiin. Toivo rauhoitettiin ja sen hampaat raspattiin. Ei pahoja piikkejä hampaissa (ajateltu huoltoväli vajaa vuosi). Hevonen rokotettiin equolis prwquenza tellä. 19-20:30 Pietsu paijaa (ja Hanna)

9.Touko. Hanna & Pietsu 18:00-20:00

“Aino kävi tuomassa Pojalle kamoja lainaan. Saatiin asatula (+ 2 satulavyötä ja jalustimet), neljä satulahuopaa (joista kaksi koulusatulahuopaa, jotka sopivat satulan kanssa), suitset, kuolaimet, ohjat (kuolaimet ja otsaremmi vähän pieniä), liina, villaloimi, harjoja, taka- ja etujalkojen suojia. Talutettiin maastossa.”

10.Touko. Hanna & Pietsu 11:00-13:00

“Ratsastettiin molemmat vuoron ja talutettiin maastolenkki”

11.Touko. Eero esittelee perheensä Pojalle 9-11:00

Yritin taluttaa maastoon mutta se ei pysynyt aloillaan söi mitä halusi ja veti mua metsään. Käytössä pelkkä riimu. Äitienpäivä sunnuntaina liikkeellä törkeesti ihmisiä. Se seiso poikittai tiellä, sitten astu mun varpaille ja tallihenkilökunta juoksi perään keskeytti touhun. Vein sen aitaukseen, se katto syyllistävästi ja Okko pelkäs sitä. Tätä ennen Jesse oli taluttanut sitä riimulla kaupunkialueella. 14-16:00 Hanna ja Pietsu voi liikutella “Ratsatettiin molemmat alle puoli tuntia ja talutettiin maastolenkki”

12.Touko. Hanna ja Pietsu 16:00-17:00

13.Touko. Ratsastustunti (Eero ridaa) 16-17:00

Eero ratsastaa Toivotulla Pojalla ja on tyytymätön. Hevonen ei reagoi toivotusti pidettäisiin ja ravi on epärytmikästä. Tunnilla on ruuhkaa ja fiilis jää heikoksi. Hevosta oli helppo ohjata pitkillä ohjilla.. Se tuntee kuolaimet varmasti mutta jokin (minä ite) hankaloittaa viestintää. Pitää yrittää olla rennompi selässä. Ratsastustunnin jälkeen fiilis helpottaa ja kävelytetään Toivottu Poika lammen ympäri. Eero kutsuu hevosta vahingossa Patuksi.

14.Touko. Pietsu ratsastaa ja taluttaa 13:30-14:30

15.Touko. Maastoreittien kartoitus (Anna S., Eero & Pietari) 9:00-13:00

Pojan satuloiminen oli Eerolle vaikeaa. Ei halua pysyä paikallaan selkään noustessa. Käynti oli kentällä rentoa ja maastokierros lammen ympäri ikään. Porukan kärkenä mennyt Iiro jännitti paljon, Toivottu Poika ei lain ja veti joukkoa paikoittain. Anna S. peruuttaa Iiron sillan kulunesto pystytolppaan jotta eläin tajuaa missä tolppa on. Ravatessa maastossa hevonen menee edellä kulkijan kintereille. Maaston jälkeen ponnisteluita kentällä. Toivottu Poika vaatii että sen selässä on rennosti eikä käytä turhaan ohjia, kääntyy lonkalla. Laukat lähtevät nopeasti mutta laukan jälkeen eläintä on hankala rauhoittaa, pysyy kokoajan vauhti päällä.

16.Touko. Eero hoitaa 16:00-17:00

Horze / Suitset ja neuvottelut oli aamulla. Paskamaista liikkua bussilla paikkojen väli. Hirveät odotusajat Espoossa ja Vantaalla. Ei niin hyvä päivä, Horzelta ostetut valineet suitset ja kuolaimet on auttamattoman liian pienet. Poika hermostuu sovituksessa, nykäisee ja mun kynsi lohkeaa keskeltä. Koitan taluttaa lammen ympäri mutta sillan jälkeen Poika alkaa pelotella.. Ei ole ohjia ja olen päättänyt ettei se saa napostella matkalla. Poika pysähtyy seisoo niin pitkään kunnes käännyn tallille päin ja kipittää pihattoonsa. Se säntää suon laitaan syömään ruohoa ja en saa houkuteltua sitä takaisin. Paska reissu Horzeen ja paska reissu tallille. Paska päivä. -Eero

17.Touko. Jesse kaupungilla 15-16:00

“Suojatiet ja rotwallit aiheuttavat Toivotulle Pojalle jännitystä. Poika ei tiedä pitääkö hypätä suojateiden yli vai mitä. Mopot ja moottoripyörät vaikeita. Lapset jotka huutelee pihoilla (joita hevonen ei näe) jännittää.”. 16:00-17:00 Hanna hoitaa ja ratsastaa.

18.Touko. Hanna ja Pietsu hoitaa 11-12:00

Astuu Pietarin jalalle

19.Touko. Eero ja Jesse sovittaa suitset 10:00-12:00

Uusia suitsia ei ostettu koska nykyisten koko on maksimi. Kuulemma Suomessa ei tehdä isompia ja sopivien suitsien löytäminen on ongelma Suomenhevosille! Jesse otti turparemmit mukaansa aikeena jatkaa nahkaremmien pituutta ja siirtää remmejä siten ettei ne paina Toivotun Pojan poskipäitä. Kuolaimet vaihdettiin 145mm Oliivikuolaimiin. Matilde talleilta katsoi kuolaimet ja totesi ne ok kokoisiksi mutta koska turparemmejä ei saatu kiinni fiilis jäi mutupohjalle. Jesse tekee suitset kuntoon tänään (uusi sovitus huomenna). Koitin aamulla kävelyttämistä ilman narua kentällä meni ok mutta nurkissa hevonen jäi syömään (oltiin pikkukentällä). Suisten sovituksen jälkeen Toivottu Poika talutettiin lammen ympäri.. Meinasi karata syömään ja hyppäsi puskaan rytinällä mutta muuten selvittiin hyvin. Jos hevosen päästää syömään se syö. 17:00-19:00 Pietsu ratsastaa

20.Touko. Hanna ja Eero (tunti peruttu) 16:00-17:00

Ratsastustunnit oli peruttu. Eero sovittaa uudet turparemmit jotka istuu jotenkuten. Nahka on niin jäykkää ettei varmasti osaa sanoa. Hanna ottaa laukkoja ja Toivottu Poika pääsee hikoilemaan. Hevonen on vaativa ratsastettava ja kompuroi yllättävän usein.. Ei kaadu mutta kuitenkin. n.40 min ratsastuksen jälkeen Eero ratsastaa lammenympäri Hanna kävelee siipiveikkona. Hevonen pestään (vaikkakin hitusen kylmällä vedellä) ja se jää ulos yöksi.. Kiva vaikkakin tuottamaton päivä.

21.Touko. Toivotun Pojan vapaailta

22.Touko. Eero talli 13:00-15:00

Yritin juoksuttaa ja paikoin onnistuin. En käyttänyt ruoskaa vaan yritin houkutella narua heilutellen ja painetta antaen. Painin suitsien kanssa; nyt toimivat kai. Käytin säätämiseen Hannan linkki ohjeistusta eli toin ne korkeammalle kuolainten soljista. Toivottu Poika ei vaikuttanut innostuneelta juoksemisesta mutta sain sen alussa pari kertaa laukkaankin. Sai nippanappa hien pintaan.

23.Touko. Pietsu ratsastaa ja hoitaa (Eero kanssa) satulan ostaminen, hymyilyä kaikille! 11-16:00

Ostettiin satula. Se on synteettinen eli ei nahkainen. Halpa ns. yleissatula. Se on mallistonsa isoin ja hommattiin bonari iso kaarituki varuilta. Sen voi palauttaa tosin. Fiilistellään tätä ja kysellään mitä mieltä tallin porukat on sen istuvuudesta. Ratsasteltiin ravia pitkin kenttää, karkas se laukkaankin. Rytmin löytymisessä auttoi Pietarin vinkki nojata sisäänpäin kaarteissa. Ratsasteltiin ilman satulaa ja Pietari uskaltautui raviinkin. Hienoa ilman satulaa. Omien kamojen saaminen on ollut tärkeää että päästään eroon tallin laina tavaroista – Niiden ettiminen ja pyytäminen on stressaavaa. Omat kamat – Omat tavat.

24.Touko. Superweekend (Jesse sit Pietari, Hanna ja Eero) 13-16:00

Jesse esittelee lapsia hevoselle. Uusi satula saa jonninmoisen hyväksynnän talleita. Hanna laukkaa ja ravaa ilman satulaa. Pietari myös. Hevonen saa sätkyt ison kentän päädyssä (ilmeisesti leikkimielisyyttään) mutta Pietari hallitsee tilanteen. Eero menee ilman satulaa. Sätkyjen ottaminen kulmassa jatkuu mutta se on positiivista koska tulee harjoiteltua äkkilähtöjen ottamista. Sitten kaksikertaa lammenympäri (Hanna vetää suoralla laukat) ja tehtaan tietä ylös venevarikolle.. Ostetaan vesi ja ridataan takas. Poikaa jännittää hitusen mutta kun sen päästää syömään rentoutuu.

25.Touko. Superweekend 15-20:00

Kuvauspäivä.. Hanna laukkaa ilman satulaa ja ylinopeuskamera laulaa. Pietari ratsastaa sillan yli, asvalttia pitkin, lammen ympäri ja hyvät kuvat tulee. Näitä käytetään New Performance Turku festarin tiedotuksessa. Poika voi hyvin mutta edelleen karkaillee tavantakaa.

26.Touko. Hanna ja Jesse 16:00-17:00

“Mentiin länärin ali pojan ja cowboyn [Jesse] kanssa! Pojalle vähän jännää, mutta hyvin meni.” Menomatka onnistuu hyvin. Perillä seisahtuvat ja Poika alkaa katsoa haikaillen talleille päin, ehdottaa nopeaa lähtöä ja painelee hektisenoloisena kotiinsa.

26.Touko. Hevonen varattu (Jesse) 7-16:00

27.Touko. Toivotusta Pojasta Dosentti 11-12:00

Taiteen akateemikko Outi Heiskanen myöntää Toivotulle Pojalle dosentuurin Bellinin akatemiaan. Vanhus ja hevononen voivat hyvin. 17-19:00 Ore.e Jalostamoiden kantahenkilökunnan osastopalaveri. Nahistaan kyynel silmässä hevosasiajärjestelyistä ja uudesta ryhmärakenteesta Jessen kanssa. Tapahtumapaikaksi on ilmoitettu “känni”

28.Touko. Hevonen varattu. Love y’all! -peruttu (Jesse) 13-18:00

29.Touko. Ratsastustunti Hannalla 16-17:00

30.Touko. Eero hoitaa 9-12:00

Super-rauhallinen päivä. Harjasin varmaan 30 min ja ratsastin 1,5h. Ratsastaessa pääsin keventämään vaikka ohjat oli melkein löysät. Ei tarvinnut kiskoa. Maasto kierros oli huonokokemus ja Poika säikkyi kaikkea.

31.Touko. Pietsu ja Eero 12-15:00

Kiva kaveripäivä. Ei kehattu laukata. Mentiin maastoon Laren kanssa. Lare ei spennaa mitään. Poika jääty paikalleen ja Laren piti vetää kärkenä.

1.Kesä. Hanna hoitaa 15-17:00

2.-5.Kesä. Poika töissä 17-20:00

Ore.e Refinerisin #Hevoslinja‘n tamppaama taidenäyttely SIC spacessa. Perjantaina 18:00. Tarjoilua

6.Kesä. Hanna ja Pietsu 10-12:00

7.Kesä. Poika vapaa 10-12:00

8.Kesä. Eero hoitaa 16-19:00

Kiva päivä. Ravit ja ilman satulaa ravit. Erikoisuutena ravaus niin ettei käytä ohjia ollenkaan.

9.Kesä. Pietari ratsastaa 11-13:00. 17-20:00 Poika töissä

10.-11.Kesä. Poika töissä 17-20:00

12.Kesä. Ratsastustunti 17-19:00

Perus ratsastustunti. Poika on toisen ridaajan käytössä. Tämä vetää Poikaa avarilla kun ei saa sitä rauhoittumaan suitsia laitettaessa. En tiedä miten suhtautua. Kukaan ei puutu. Poikaa lyötiin. -Eero

13.Kesä. Hanna ja Poika 9-11:30

14.Kesä. Hanna ja Poika 9-11:30

15.Kesä. Poika vapaa

16.Kesä. Poika ja Lare osana taideteosta Helsingin keskustassa 8-13:00

Toimin Raita Virkkusen assarina, auttaen hevosten lastaamisessa ja toiminnassa koulun pihalla. Kuljetuksen valmistelu oli rivakkaa Anna S. vetää pultit kun meidän yritykset on epäasiallisia, Poikaa revitään traileriin – Lopulta onnistuu hyvin. Sääntöjä: 1. Poika pitää aina lastata trailerin vasemmalle laidalle! 2. Ensin puomit kiinni sitten hevonen kiinni. (Purettaessa: Ensin hevonen irti, sitten puomit auki). 3. Matkustanut aina syöden heinää. Tiukoissa käännöksissä potkii seinää. Muuten matkustaa rennosti. Ei ole pinnoissaan tullessaan ulos vaunuista vaan rento. Pärjää oikein hyvin kuljetettaessa. Paikanpäällä koulunpihassa hevoset olivat rentoja ja keskittyneitä. Lastaus onnistuu kolmistaan rauhallisin ottein ja hyvin. Päästyään takaisin laitumelle EERKn talleille eläimet olivat virittyneen oloisia. Kokemus oli varmasti mukavaa vaihtelua jo rutinoituneisiin päiväohjelmiin. – Eero

17.-18.Kesä. Poika töissä 17-20:00

19.Kesä. Jussi K. tapaa Toivotun Pojan 13-15:00

Poika pelotteli pikkukentällä ja oli rauvostuttava ratsastaa. Jussi talutti tätä ympyrää ja Poika karkaili puskiin syömään.

19.Kesä. Ratsastustunti 15-17:00

Pietari ja Hanna hyppää esteitä!

20.Kesä. Matti ja Pihla tapaa Toivotun Pojan 10-12:00

Matti saa heti alkuun voimakkaan allergisen reaktion ja jättäytyi syrjään harjailusta. Pihla seurasi taluttelua ja vei Poikaa lopulta pari pikku kierrosta kentän ympäri. Poika hiffas että voi sillon syödä ruohoa ja otti pari tempaisua mutta muuten meni nätisti. Poika oli oikein nätisti ja päivä oli kiva.

21.-22.Kesä. Poika vapaa

23.-25.Kesä. Poika töissä 17-20:00

26.Kesä. Ratsastustunti 15-17:00

27.Kesä. Eero ja Poika YLE haastattelu. 12-15:00

Ajantasan toimittaja haastattelee udellen ratsastamisesta. Tämän jälkeen perusratsastelut isolla kentällä

28.Kesä. Eero (perhe) ja sitten Pietari 13-18:00

Hevonen esitellään 5v Okolle ja 2v Helkalle. Meininki on hyvä. Eero jää ratsastelemaan. Uusien Belhamilaisten kanssa on ongelmia mutta niistä selvitään. Uudet suitset oli liian kireällä remmien puolesta. Ravia ja kävelyä, tasapainoilua myös ilman satulaa. Pietari jää illaksi puuhailemaan ja ratsastelemaan.

29.Kesä. Eero ja Pietari 12-15:00

Sataa kaatamalla mutta talutamme Pojan lammen ympäri ja asfalttitietä.

30.Kesä. Poika töissä 17-20:00

1.Heinä. Andrew P. vs. the Awaited Son (Round 1) 16-18:00

Rauhallista taluttelua ja Poika seurasi Andrewtä lopulta ilman naruakin. Sitten isolle kentälle ja pikkuratsastukset talutettuna. Pojalta puuttuu etukenkä ja maastoilu kovalla ei ole sallittua.

2.Heinä. Hevonen ajokoulutus (Jesse) 15-18:00

3.Heinä. Ratsastustunti 15-17:00

4.Heinä. Hanna ratsastaa 10-12:00

5.-6.Heinä. Poika vapaa

7.Heinä. Hevonen ajokoulutus, satula hukassa (Jesse) 15-18:00

8.Heinä. Eero hoitaa 12-15:00

Toivottua Poikaa valmistellaan. Tänään kengitettiin ja asennettiin pimeänäkö. -Eero

9.Heinä. Eero hoitaa 12-15:00

Peruspäivä. Taluttelua ja ratsastusta.

10.Heinä. Maaseudun tulevaisuus tapaa Toivotun Pojan 12-15:00

Haastattelun aikana puhutaan Aktiivitallin maastoista. Ratsastetaan Pojan kanssa pari kertaa kentän ympäri ja laukataan myös.16-17:00 Ratsastustunti. Laukkatreenit

11.Heinä. Helena I. tapaa Toivotun Pojan 16-17:00

Helena taluttaa ympäri kenttää ja Poika pelleilee. Mennään ratsain ja myös ilman satulaa. Luottamusta herättävä päivä.

12.Heinä. Etappi Espoo-Kirkkonummi (Matkaraportti kokonaisuudessaan).

Yöpyminen Pippurin tallilla

13.Heinä. Poika ja Lare kuljetetaan takaisin Espooseen

14.Heinä. Eero hoitaa 13-14:00

Toivotun Pojan huuli lörpsöttää ja se on väsynyt. Taluttelen parikertaa kentän ympäri ja venyttelen. Venyttelen kaulan herkkuhoukuttimilla. Kävellään lammen ympäri. Vien taluttaen pitkälle Bauhaussin taakse ja se ei ole moksiskaan.

Miten kenkä kuluu asfalttiraitilla. Pitkällematkalle pikkuhokit.

15.Heinä. Eero hoitaa 12-15:00

Poika kengitettiin. Kaikki ok. Kaviot saa hyvät arvosanat. Kengityksen jälkeen taluttaessa Poika on levoton, itsepäinen ja ärsyyntynyt. Potkii Adia mennessään.

16.Heinä. Eero hoitaa 12-15:00

1,5 h reipasta liikuntaa. Ravia ja pikkulaukat. Poika tulee hikiseksi 40min kohdalla. Gps laitteen mittaamana matkaa kertyy 10km.

17.Heinä. Eero hoitaa (ei tuntia) 15-16:00

Ympäri lammen. Vain 2km! Poika pelkää yllättäen pyöräilijöitä ja mönkijää. Säpsähtää näyttävästi mutta rentoutuu hyvin.

18.Heinä. Tapahtuma SICis Jussi K. ja Timo B. tapaa Poikaa. 10-18:00

Tallilla kohinaa. Poika on lainassa jollekkin hahmoterapia ja jäädään nuolemaan näppejä. Levotonta menoa. Pietari myös paikalla ja jeesaa hahmoterapia opetuksessa. (Kuvia näyttelystä)

19.7.-20.Heinä. Pietari hoitaa

21.Heinä. Poika vapaa

22.Heinä. Eero hoitaa (tavallaan) 15-18:00

Pojan riimu on hukassa ja turparemmi menee rikki yrittäessä juoksuttaa. Anna S. tarjoutuu ottamaan Pojan estetunnille töihin jolla elukan päivätreeni tulee kuitattua.

23.Heinä. Eero hoitaa 14-15:45

Pojan satula hukuksissa. Kevyt lammenympäri pyyhällys ja 30min ravia kentällä. Ei niin vahva päivä. Kenttätyöskentely turhauttaa ja maastolenkki on liika lyhyt.

24.Heinä. Ratsastustunti 15-17:00

25.Heinä. Jesse hoitaa 9:30-14:00

“Poika meinas tehdä Laret. Ei ollut karjaeste, oli havajilainen musiikki matkaradiosta. Kolmen tunnn lenkki. Poika on metsässä aika kömpelö. Mentiin sillan yli suvisaaristoon. Hyvin meni, mutta selkeesti sitä vähän jännitti. Eli siedätysohjeömaan lisää juurakkoisiq ja kivisiä polkuja sekä siltojen ylityksiä.”

26.Heinä. Eero&Hanna hoitaa 12-15:00

Tallilla koulukisat. Poika lenkille kohti pohjoista. Luotiin uraa kohti keskupuistoa. 1,5h soratietä. Pojan takasääret turvoksissa. Laitettiin kylmää.

27.Heinä. Pietari&Hanna hoitaa 12-15:00

28.Heinä. Eero hoitaa 16-18:00

Pikku ravit, laukat ja lammenympäri. Pekka R. ja Olli H. otti samalla valokuvia JASKA brandilleen. Poika on kovasti ruhjeilla ja jalassa haava. Puhdistettu huolella ja desinfioitu. 

29.Heinä. Hanna hoitaa 16-18:00

30.Heinä. Eero hoitaa 12-14:40

1,5 aktiivista liikuntaa. Ravissa ongelmia kentällä. Oikoo nurkkia ja koittaa kikkailla yliotetta. Vanha(korjattu) turparemmi käytössä. Väliaikainen turparemmi on taas tehnyt verihiertymät. Jalan haava hitusen turvonnut ja märkii (en laittanut tököttejä aattelin että rauhoittaa ihoa). Poika on käyttäytynyt huonosti, ajanut takaa tyttöjä laitumella ja eristetty pikkukentälle. Lammenympäri ridaten ilman satulaa hieno fiilis.. kikkailin ja koitin mennä ilman suitsia kanssa mutta ei tullu mitään. Pitäis olla porkkanaa jos haluis kehittyä.

31.Heinä. Eero hoitaa 12-15:00

1.Elo. Pietari ja Hanna hoitaa. 15-16:00

Pojalle tehdään kääre jolla pyritään laskemaan etunivelen turvotusta.

2.Elo. Poika vapaa

3.Elo. Espoon keskuspuisto kierros (Lare? & Poika) 7:00-14:00

Lare paussilla. Mukana Nopsa ja Poika. Pojalla turvotusta oikeassa etujalassa ja tehdään kevyempi lenkki. Matka Nopsan kanssa menee hauskasti mutta paluumatkalla heittää mut selästä mättäälle. Ei pahoja vaurioita.. Mutta vaikuttaa ikävästi, että Nopsa ei kelpaa pitkille maastoetapeille. Pojalle tehdään kääre jolla turvotusta lasketaan.

4.Elo. Eero hoitaa. 10-11:00

Pojan turvotus on hitusen pahennut ja antibioottikuuri alkaa. Kävellään rauhassa lammenympäri.. Oikein kiva päivä olla kahdestaan. 19-18:00 Pietari hoitaa. Kävelyttää rauhassa. Nivel paranemaan päin.

5.Elo. Eero hoitaa 10-12:00

Pitkä lenkki pariinkertaan lammen ympäri. Sitten kovalla asfaltilla kilsa. Jalka kylmättiin alussa ja lopussa. Turvotus laskee liikkuessa. 15-19:40 Pietari ja Eero Nopsa ja Poika mukana pitkähkö maastolenkki kohti Espoonlahden keskustaa. Erittäin mukavat maisemat. Nopsa seuraa Poikaa hyvin. Koska se on niin herkkä sitä on vaikea pitää aisoissa. Kun takaa tulee autoja kun Nopsa on pysähtynyt se peruuttaa. Ohjat pitää pitää kokoajan (Poikaan verrattuna) kireällä.

6.Elo. Eero hoitaa 11-14:00

Kylmäys ja maastoon ja kylmäys. 5km. Turvotus laskenut hyvin ei aristele ei onnu ei mene huonosti ollenkaan. 16-19:00 Hanna ja Eero. Nopsa ja Poika maastoon. Sama reitti kun eilen Pietarin kanssa. Kokoajan vahvistuu fiilis että Nopsa ei lähde mukaan. Meno onnistuu ja pieni metsäpolku myös. Paluumatkalla Nopsa pelästyy linja-autoa nousee etujaloille ja pukittaa (Hanna pysyy hyvin otteessa) kestää tovin että toipuu ja jatketaan talleille. Pahinta Nopsassa on että se säikähtäessään hötkyy niin kovasti ettei seuraa tilannetta ja pääse toteamaan, että kaikki on kunnossa.

7.Elo. Jesse ja Eero 16-18:00

Pojan turvotus ok. Muutenkin jees. Testattiin hunajasiirapin juottamista ja rehuksi Buildup Condition Mixiä. Jesse vei Pojan lammelle ja kylmää jalan.

8.Elo. Toivotun Pojan lähtö-eläinlääkäri tarkastus 10-11:00

Karu tuomio. Lähtö venähtää viikolla. 15-19:00 Eero (Jesse hokit). Paritkerrat lammen ympäri ilman satulaa ja vitutuksissa satamaan veneitä kattomaan. Poika pelkää vedessä liikkuvia. Temppuillaan hokkien kanssa ja perushoidot.

9.Elo. Hanna/Pietari hoitaa 12-13:00

10.Elo. Eero hoitaa 11-14:00

Lasten kanssa kentällä ja parikierrosta lammen ympäri. Hokeilla ravaaminen erilaista.. Kun heppa pysähtyy se tärähtää paikalleen. Jää siihen kuin seinään. Perushoidot tarkennetuilla ohjeilla: “Kylmäys 15 min ennen ratsastusta. Kylmäys 15 min ratsastuksen jälkeen. Kylmäyksen jälkeen pestään pesubetadinella kuin shampoolla. Annetaan vaikuttaa 5-7 min. Huuhdellaan.Rupiin kevyt kerros helosania päälle.”

11.Elo. Eero hoitaa 11-14:00

1,5h enimmälti ravia pikkukentällä ja hoidot (kylmäykset jne.). Poika on nujakoinut Nopsan kanssa tarhassa ja ottanut hokeista naarmut pakaraan.

12.Elo. Eero hoitaa 11-14:00

Ajatuksena pitää Poika kovassa liikkeessä ainakin 2h. Eihän siitä mitään tule. Ensin kentällä ravaamista mutta ei tunnu hyvältä. Kylkiluut paskana Nopsan selästä tippumisesta ja Poika temppuilee. Ravaa kierroksen ja pysähtyy jne. Kyljentakia tasapaino hakusessa ja en pääse painamaan täysiä. Mennään ilman satulaa lammenympäri. Peruskivaa. Mennään takaisin kentälle Poika tottelee paremmin mutta sitten alkaa tulla tuotantopuheluita ja koko loppuaika menee luurissa.

13.Elo. Poika vapaa

14.Elo. Eero hoitaa ja Pojan toinen lähtöeläinlääkäritarkistus 10:00am 12:30pm

Kylmäykset jne. Lammenympäri parikertaa. Poika on pinnoissaa ja säikähtelee. Sopiva ravirytmilöytyy ja ravaaminen tuntuu hyvältä. Menee tyylillä. Tuntui että mitä enemmän hevonen on pinnoissaan sitä paremmin se reagoi ratsastajaan ja kovempaa menee. Varmaan siksi että kelaa että on pakko. 15-16:00 Hanna & Poika ratsastuskoulussa

15.Elo. Hanna hoitaa 12-15:00

“Wau! Ratsastin Anna Sulinin jälkeen. Ikinä ei oo ollut niin hyvää kokemusta, tuntu kuin olisin huippukouluratsastaja ja Poika oli upee ja kevyt ja meni peräänannossa.”

16.Elo. Eero hoitaa (Jesse hokit) 11-15:00

Uusien suitsien testaus. Kikkailua gps navigaattorilaitestandin kanssa. Lammen ympäri, hokki irti. Kikkailua. Jesse tuli tekeemään uudet kierteet, laitettiin hokki.

17.Elo. Poika vapaa 18.Elo.

Poika Turkuun Yöpyminen Tähkäpääntilalla

19.Elo. Etappi Turku-Paimio (Matkaraportti kaikilta etapeilta). 

Yöpyminen ratsutalli Astorilla 

20.Elo. Etappi Paimio-Kemiönsaari

Yöpyminen Tjuda Skolanilla

21.Elo. Etappi Kemiönsaari-Perniö

Yöpyminen yksityistallilla Hästöntiellä (Matka keskeytetään)

22.Elo. Poika vapaa

Kuljetetaan Espooseen.

23.Elo. Eero hoitaa 15-16:00

Taluttelin Poikaa sateisella kentällä. Ei merkkejä vauriosta. Talliporukkakin tarkasteli ei merkkejä vauriosta.

24.Elo. Eero & Pietari 16-17:00

Eero selässä ja Pietari taluttaa ei tuu mitään. Hupaillaan tarhassa ja seistään Nopsan ja Pojan välissä.

25.Elo. Poika vapaa

26.Elo. Pojan kuvaus Klinikalla (Jesse ja Eero) 9-12:00

J. Karenko kuvaa jalan, kertoo ettei mitään näkuvää vikaa. Laittaa varmuudenvuoksi ruiskeen ja ison laskun.

27.Elo. Poika vapaa

28.Elo. Dzamil K. ja Kalle H. tapaa Toivotun Pojan 11-14:30

Pojalla uusi naarmu jalassa. Ihan sama onko se boksissa, pihalla vai laisalla; sattuessa vetää itsensä verille aina. Kalle ekaa keraa silleen hepan kanssa. Harjaa, taluttaa, talutetaan niin että istuu selässä ilman satulaa. Dzamililla hevostausta naureskelee Kallelle. Kierretään lampi, Kalle taluttaa ja Poika rötöstelee. Tosi kevyt liikunta. Laitoin kaapin kamoja järkkään.

29.Elo. Eero hoitaa 13-14:00

Peruskivaa. Vaihdoin etuhokit. Kolmekertaa lammen ympäri taluttaen. Kokomatka “oot jauhelihaa” -koulutusta ettei se yrittäis karata syömään, oppisi pahoille tavoille ja menettäisi arvoaan.

30.Elo. Poika vapaa

1.Syys. Pietari hoitaa 10-12:00

2.Syys. Eero hoitaa 15-19:30

Koitin fiksaa satulaa. Kävelin hööksiin. Ostin jonkun vitun raudan 42€. Diilailin Mintulta villoja fyllingiksi. Vaihtelin rautoja. Näyttää ok. En lopulta ehtinyt mitään muutakun rapsutella liikalihat jalan pikkuhaavasta.

3.Syys. Eero hoitaa 9:05-11:30

Yritin saada satulan istumaan uudella 42€ raudalla. Ei auta toppaukseen menee. Yritin vaihtaa kenkien takahokit jumissa on (pyysin Jessen apuun to). Juoksutin Poikaa kentällä liinassa 10min suuntaansa. Sain nostamaan laukankin; hienosti meni. Vaikken ole juoksuttanu pariikertaa enempään taito on kehittynyt. Uskallan olla hevoselle väkevämpi kuin ennen. En pelkää suhtautua siihen kuin urheilijaan jota valmennan – Rankaisen heti kun se laiskottelee.

4.Syys. Eero ja Jesse hoitaa 15-19:30

Päivä rullaa pseudolounaalla ja päätyy viineihin Pekka R.än kanssa. Sykin talleille, yläfemmat Jesselle ja yritetään vaihtaa hokit. Yksijää jumiin. Fiksailen satulaa ja koska vakkari satulavyö on hukassa jätän homman siihen. Katotaan huomenna.

5.Syys. Jaakko P. tapaa Toivotun Pojan 11-13:00

Perus kierrokset kentällä, taluttelut ja Jaakko ratsaille. Hienosti meni. Satula on kyllä paskana. Talutettiin myös lammenympäri. Kivoja keskusteluita – Menee lopulta taidemässäilyksi tosin.

6.Syys. Eero hoitaa 13-16:00

Perhe ratsailla Okolle pitkät talutukset. Koitin ite ridaa ei tuu mitään. Poika pysähtyy ei lähde liikkeelle kuin raipalla. Satula huono, Poika oikuttekee ja mua vituttaa. Poika on apaattisen oloinen.

7.Syys. Nouse ratsaille -päivä (Eero) 13-16:00

Neljätuntia talutus työtä. Pojan selässä parikymmentä lasta ja viisi aikuista (Yksi raskaana oleva nainen!). Pitkä päivä ja Pojalle tasaista liikuntaa. Tallin tytöt veti rentoutumismielessä pieniä laukkoja perään, kiittivät nätisti kun saivat.

Toivottu Poika @ibbrrrff palveli tänään pariakymmentä lasta.

8.Syys. Eero hoitaa 11-14:30

Kiva kiireetön päivä. Kiireettömyys on kaikki kaikessa. Löin kentällä kelloon 1,5h hälytyksen. Sen verran ravailin, laukkailin ja kiersin lammen. Satula on paska mutta muuten skulaa. Ohikulkija kehui että “näytti rennolta” kentällä. Varmaan viittasi holtittomiin (mutta hauskoihin) laukannostoihin.

9.Syys. Eero hoitaa 11-16:00

Pari tuntia niin tiukkaa ravia kun pystyi lammen ympäri. Meijän satula on peruuttamattoman paskana.

10.Syys. Pietari hoitaa 15-17:00

Anna S.n kehotuksesta Pojalle seisotusta ennen lähtöä.

11.Syys. Varuste inventaario (Poika vapaa) 11-16:00

12.Syys. Etappi Kirkkonummi-Inkoo (Matkaraportit Etapeilta Kirkkonummi-Perniö)

Yöpyminen Aktiivitalleilla

13.Syys. Etappi Inkoo-Tammisaari

Yöpyminen yksityistalleilla Brobyssä

14.Syys. Etappi Tammisaari-Tenala

Yoöyminen yksityistalleilla Kuninkaantiellä

15.Syys. Etappi Tenala-Perniö

Saapuminen yksityistalleille Hästöntiellä, josta trailerikuljetus Espooseen.

16.Syys. Jesse hoitaa 15-17:00

“Poika ulkoilutettu, jalat kylmätty”.

17.Syys. Poika vapaa

18.Syys. Eero hoitaa 10-14:00

Juoksutin liinassa ja Poika sprinttas karkuun. Säntäili pitkin kenttää, sitten otin liinan irti ja päästinkin sprinttailemaan. Vapautuneesti meni. Ratsastelin ilman satulaa (vaikeuksia nousta selkään) ja kerran lammen ympäri.

19.Syys. Eero hoitaa 16-17:40

Nopsa on eristetty muista ja kuumetautia liikkeellä. Tulin talliin, panin Pojan kuntoon 5min ja ravasin niin paljon kun fyysisesti pystyin. Vedin 30min täböllä kentällä.. Säälittävän vähän. Ilman satulaa tehot jää aika alhaisiksi. Pitäis saada pelittävä satula lainaan niin pääsis veteleen. Poika on todella energinen ja haluaa mennä. Tarjoaa laukkaa mutten jaksa ilman satulaa.

20.Syys. Okko Y. tapaa Toivotun Pojan 13-15:00

Taluttelua ja Okko pysäytti ja pani liikkeelle itse.

21.Syys. Eero hoitaa 12-14:00

6km lenkki maastossa ja vähän kenttämeininkiä. Poika tarjosi maastossa kahdet laukat ilman satulaa (en tosin pyytänyt).

22.Syys. Pietari ratsastustunti 18-19:00

23.-24.Syys. Poika töissä

25.Syys. Eero hoitaa 10-11:00

Taluttelin kolmekertaa lammen ympäri (6km). Juttelin tämän tulevaisuudesta (eli myynnistä). Poika oli aika levoton vietäessä asfalttiraittien kupeeseen. Ei pysynyt paikallaan tuulisten venesatamapaikkojen kupessa. Pressut pelotti. Ohikulkevat autot pelotti. Putket maassa pelotti. Pakotin sitä katsomaan näitä puolisen tuntia mutta se jaksoi kokoajan pelleillä. Illalla Poika töissä.

26.Syys. Eero hoitaa 11-15:00

Varustetarkistelua huomiseen matkaan. Pojan talutusta 3kertaa lammen ympäri ja koulutusta. Aina kun yritti temppuja rankaisua. Harjoiteltiin myös seisomista paikallaan raksatelineiden ja pressujen vieressä.

27.Syys. Etappi Espoo-McDonalds (Kuin HKI) 9:00-15:00

Matkaraportti McDonaldsin valloituksesta.

28.-29.Syys. Poika vapaa

30.Syys. Eero hoitaa 13-16:00

Kevyttä ravia kentällä. Harjoiteltiin pysähtymistä ja paikalla olemista. Maastolenkki Poika on hyvin keskittynyt ja pysähteli myös erikoistilanteissa. Poika on laihtumaan päin. Kylkiluut pian pilkottaa, pitää ohjeistaa ruokailua ja hoitaa lisäkauraa. Pojalla oli ripuli johtuen heinänvaihdoksesta.

1.Loka. Poika siirtyy 100% töihin EERK:lle

3.Marras. Toivottu Poika Myydään EERK:lle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *