Hevoslinja: Teimme järkyttävän MacGyveristä

Teimme Päivi Raivion kanssa järkyttävän havainnon lapsuuden sankarista MacGyveristä. Tämän päivän MacGyver olisi kiihkomielisesti innovaatiosta paasaava sarja-yrittäjä!

MacGyver muistetaan kyvykkyydestään ratkoa mitä tahansa ongelmia luovuuden avulla. Hän on omavarainen ja eikä tarvitse keskitettyä infastruktuuriverkkoa henkensä pitämiseksi.. Tämä saa korjattua mitä tahansa millä tahansa ja sopeutuu kaikkiin ympäristöihin sekä kulttuureihin. Macin lähestymistapa tekniikkaan on itsenäinen ja luova; yksinkertaisilla aineilla saa aikaan moninmutkaisia prosesseja, kaikki on korjattavissa, luovuus on osaamista. Tahto ja optimismi on kaikki kaikessa.

MacGyverin edustamalla teknologia suhteella on vaikutus DIY skeneen, elektroniikka harrastajiin ja varmaan myös trashlabfixien (eli Kaupunkiverstaalla järjestettävien korjaustyöpajojen) toimintaan. Roolihahmosta on tullut arvonimi, jolla voidaan mairitella taitavaa kaveria. Kun joku korjaa XLR-piuhan jeesus-teipilla voidaan tätä kiitellä sanomalla: “Jäbä on ihan MacGyver”. Tämä on varsinkin poikien roolimalli.

Mac vaikuttaa ideologisesti nautraalimmalta kuin asfalttisoturi Mad Max, joka on Macin kekseliäs vastine post-apokalyptisessa tulevaisuudessa.

Tarkemmassa harjauksessa paljastuu, että MacGyver on aatteellisesti aika lähellä Rambon edustamaa yhteiskunta suhdetta. Hän toimii monasti lain ulkopuolella mutta edistää kuin huomaamattaan omavaraisen pohjois-amerikkalaisen yhteiskunnan ihanteita. Molemmat ovat täydellisiä jenkkejä, joille valtiot ja kansainväliset lait ovat turhia taakkoja. Sankarit pyrkivät ajamaan alas yhdyskuntia, jotka rajoittavat yksilön vapautta. He ovat sattumoisin Vietnaminsodan veteraaneja ja tältä pohjalta kykenevät ongelmanratkaisuun käyttämällä ympäristöstään muokkaamia työkaluja. Miehet kesyttävät luonnon voimat kuten villiä-länttä aikanaan valloittaneet lehmipojat.

MacGyver toimi käytännössä neuvostoliittoa vastaan. Tämän kätyreinä esiintyvät näyttelijä Penny Parker (Penny ja Mac tapaavat kun näyttelijä on salakuljettamassa timantteja ulos Bulgariasta) sekä äkkirikastumisesta unelmoiva Jack Dalton (Jack löytää sarjan loppupuolella nuoruuden lähteen). Monia MacGyverin ja kumppaneiden operaatioita johtaa Peter Thornton. Tämä on myös veteraani ja agentti, joka edustaa yksityistä Phoenix säätiötä. Peten luotsaamana tiimi-macgyver tekee aliurakoitua työtä Yhdysvaltain valtion johtamalle Department of External Serviceselle eli vapaastikäännettynä ulkoistettujen palveluiden osastolle. 

Macin on yrittäjä (jolle osa yhdysvaltojen vakoilutoiminnasta on ulkoistettu). Ei ihme, että MacGyver nähdään monasti sabotoimassa vieraiden valtojen tuotantolaitoksia ja infastruktuuria. Edellyttääkö MacGyverin edustama luovuus sitä, että rikotaan yhteiskunnallisia sopimuksia?

Kuva: Päivi Raivio. Kuvasssa Jesse Sipola ja Eero Yli-Vakkuri Opel Astran pelkääjän penkistä valmistettujen tekonahkaliivien ja penkin raadon kanssa, Koskelan raitiovaunutalleille. Opel-Liiveistä lisää myöhemmin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *