Hevoslinja: Puhuimme hevosista tauotta

Tutustuin Topin kautta taiteilija Raija Virkkuseen, joka on valmistunut Kuvataideakatemian paikkasidonnaisen taiteen koulutusohjelmasta ja tehnyt hevosien sekä ratsastuksen innoittamaa taidetta. Erityisen kiinnostunut olen Kuriiri teoksesta, johon kuuluva ratsastusasu oli vastikaan näytillä Arte Couture taidevaatekauppa näyttelyssä Galleria Huudon Jätkäsaari 1 tiloissa. Aijon haastatella häntä aiheesta tarkemminkin Helmikuussa.

Raita kutsui minut mukaansa Tampajan kartanon talleille Kirkkonummen Kylmälän-kylään ja esitteli minut edelleen Patulle, parikymmenvuotiaalle suomenhevoselle. Sain päivän ajan henkilökohtaista koulutusta hevosen maastakäsittelystä ja ratsastuksesta. Kävelimme ympäri pihamaata ja harjoittelimme maneesissa pysähtymistä, liikkeellelähtöä ja ravia. Raita oli kannustava opettaja ja tuli myös oikoneeksi vinksahtaneita mielikuviani sekä pari sanasto virhettä.

Patu on vanha ravihevonen maineikkaasta suvusta mutta urheilijan ominaisuudet eivät ole periytyneet. Hevosen omistushistoriansa on kirjava ja Raita suhtautuu eläimeen suurella hellyydellä. Patu on toiminut monelle ensikosketuspintana ratsastusharrastuksen. Nyttemmin hevonen päässyt lihoamaan ja sen tasapaino on heikentynyt. Tulen käymään Patun luona säännöllisesti Helmikuun lopusta alkaen! Ensin tutustun hevosen hoitamiseen ja pienissä erissä tarkemmin ratsastukseen.

Eläimen kanssa on tunteikasta toimia ja liikutuin Raitan kuvaillessa Patun luonteenpiirteitä. Hevosen persoona hahmoittui samaan tapaan kuin veistoshahmot hahmottuvat puuta tai marmoria työstettäessä. Hevosen persoonalle luodaan ensin yleinen muoto, josta kaiverretaan esiin yksityiskohtia anekdoottien avulla. Jokainen kertoja värittää hevosen persoonaa omilla tarinoillaan ja on hankala erottaa missä suhteessa kertoja puhuu itsestään tai hevosesta.

Toivon, että Helmikuussa käynnistyvä hoito/sympatia suhde Patuun tulee antamaan ensimmäisen, henkilökohtaisen kokemukseni kautta rakentuvat tuntuman eläimen luonteeseen. Toivottavasti Patu suostuu mun Hevos-mentoriksi.

Tälläviikolla oli suunnitelmissa käydä raveissa Vermossa mutta emme päässeet Jessen kanssa sopuun aikatauluista. Siltikin tämä on ensimäinnen super-viikko hevoskulttuuria.. Patun lisäksi tapaan Rikon kahtena päivänäKaarelan ratsastustallien alkeiskursseilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.